De Crem verdedigt optreden Belgische troepen in Afghanistan

DS

Minister van Defensie Pieter De Crem verdedigt de werkzaamheden van Belgische para’s in Afghanistan. ‘De inzet van de Belgische soldaten is hoe dan ook noodzakelijk’, zei hij vanmorgen bij aankomst voor een verrassingsbezoek aan het land.

Het is de eerste keer dat de para’s zijn ingezet in een internationale operatie in Afghanistan, onderstreept De Crem. ‘Tot nu toe is de missie goed verlopen.’ Hij bevestigde dat ‘onze mensen zich voor het eerst met de Afghanen hebben ge├źngageerd’. Belgische instructeurs vergezelden een Afghaans bataljon bij een schoonmaakoperatie tegen vijandige elementen ergens in het noorden van Afghanistan.

De Crem verzekerde dat de missie conform het mandaat is voor het instructieteam. We opereren alleen in de zone waar de noordelijke regionale bevelvoering van de ISAF actief is en die als stabieler dan de rest van het land geldt. ‘Het standpunt van de regering blijft zeer duidelijk: geen grondtroepen in het zuiden.’ Daar hebben Navo-strijdkrachten het dagelijks aan de stok met Taliban-opstandelingen. Niettemin is het nergens in Afghanistan veilig, zegt de minister.

‘Geen missie zonder gevaar’

De Crem geeft toe dat er risico’s aan de missie verbonden zijn. ‘Er bestaan geen missies zonder gevaar. Dat is ook moeilijk in deze risicovolle omgeving’, aldus De Crem. ‘Maar we moeten dit doen voor de toekomst van Afghanistan. Ons land speelt een belangrijke rol in de stabilisering van het land, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen later dit jaar’, zegt De Crem nog.

De oppositie is niet te spreken over de inzet van Belgische para’s bij een grondoffensief tegen opstandelingen in Afghanistan. Volgens een aantal parlementsleden is het helemaal niet de bedoeling dat de para’s ook op het terrein worden ingezet.

Verrassingsbezoek

Minister De Crem is vanmorgen aangekomen in Afghanistan voor een verrassingsbezoek aan de Belgische troepen die er gestationeerd zijn. Hij wordt vergezeld van generaal Charles-Henri Delcour, de nieuwe Chef Defensie.

Delcour en De Crem arriveerden in Kunduz, waar een honderdtal Belgische militairen verblijft. Daarna reizen ze door naar Kaboel, waar driehonderd Belgen de veiligheid van de internationale luchthaven verzekeren.

Tenslotte zal de delegatie ook een bezoek brengen aan de zuidelijke provincie Kandahar. Daar bieden vier Belgische F-16’s ondersteuning voor de internationale troepenmacht (ISAF).

Bron: DS, 22/04/2009