Als de NAVO de passie preekt – vanaf mei 2009

Vrede vzw

Een standaardwerk over 60 jaar NAVO en z’n toekomst door Ludo De Brabander en Georges navo-boek-cover1Spriet. Vanaf begin mei verkrijgbaar in de boekhandel.

Inhoud

De NAVO viert dit jaar haar 60ste verjaardag.

Ontstaan in 1949 als een collectieve ‘defensiegemeenschap’, vormde het westers bondgenootschap zich na het einde van de Koude Oorlog om tot een militaire alliantie die ook buiten het eigen grondgebied kan opereren ‘ten dienste’ van de internationale gemeenschap. Zo luidt althans de traditionele retoriek, maar klopt die wel?

Ludo De Brabander en Georges Spriet leggen de echte ontstaansredenen van de NAVO bloot:  de Amerikaanse invloed in Europa na de Tweede Wereldoorlog institutionaliseren, en een militaire structuur creëren die de bescherming en uitbreiding van het kapitalisme moest verzekeren. Zij tonen aan dat ondanks de gedaanteverwisseling ook vandaag nog deze bestaansredenen overeind blijven: de VS willen hun statuut van enige grootmacht via de NAVO consolideren, terwijl veel NAVO-leden in eerste instantie hun strategische en economische belangen militair willen verdedigen.

Na een uitvoerig historisch portret van het bondgenootschap beschrijven de auteurs het streven van de NAVO naar een ambitieuze mondiale rol. Die heruitgevonden rol leidt tot  nieuwe wereldwijde spanningen en werpt vele vragen op. Zorgt de VS-politiek voor tweespalt in de EU? Zijn we op weg naar een nieuwe koude oorlog met Rusland? Wat met opkomende machten als China?

Auteurs

Ludo De Brabander is stafmedewerker bij Vrede vzw en lector aan de Arteveldehogeschool. Hij publiceert over internationale politiek en is gespecialiseerd in de NAVO, het buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie en de situatie in het Midden-Oosten.
Georges Spriet volgt voor Vrede vzw al jarenlang verschillende dossiers rond bewapening en globalisering. Hij is lid van de kernredacties van Vrede, tijdschrift voor internationale politiek en van het webzine Uitpers.

Het boek is vanaf mei 2009 verkrijgbaar in de boekhandel.