Afghanistan blijft opiumcentrum van de wereld

Haider Rizvi

Ondanks de militaire aanwezigheid van de VS en andere westerse landen blijft Afghanistan de grootste illegale opiumproducent ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de International Narcotics Control Board (INCB).
“Meer dan 90 procent van de illegale opiumproductie in de wereld gebeurt in Afghanistan”, zei Mylven Levitsky van de International Narcotics Control Board tijdens de persconferentie waarop de nieuwe studie werd voorgesteld. Volgens de expert is het gebrek aan veiligheid in het land het grootste obstakel in de strijd tegen de opiumproductie. Levitsky riep de overheid in Kaboel op om “onmiddellijke maatregelen” te nemen tegen het drugsprobleem, dat hij als “alarmerend” beschreef. Volgens de gegevens van de INCB produceert Afghanistan jaarlijks meer dan zevenduizend ton opium, de grondstof voor het erg verslavende heroïne.

Opvallend is wel dat Afghanistan niet enkel met een bloeiende teelt, productie en export van heroïne zit, maar ook kampt met een groeiende lokale consumptie. Volgens de onderzoekers zit het druggebruik onder Afghanen in de lift en zijn nu al minstens een miljoen verslaafden in het land. De drugsmokkel brengt bovendien andere problemen met zich mee zoals georganiseerde misdaad en corruptie. Naast opium wordt in Afghanistan ook steeds meer cannabis verbouwd, dat erg winstgevend is op de internationale markt.
Om de opiumteelt tegen te gaan, moet de Afghaanse overheid een alternatief bieden aan de telers, maar moet ze ook de aanvoer van de chemicaliën aan banden leggen die nodig zijn om heroïne te produceren.

Volgens de INCB slaat de opiumteelt steeds meer over naar het naburige Pakistan. “De Pakistaanse overheid blijft vastbesloten om die illegale teelt uit te roeien”, zei Levitsky. “Maar het grootste deel is geconcentreerd dicht bij de Afghaanse grens, waar het moeilijk is om de nationale wetgeving op te leggen”.

Bron: IPS, 20/02/2009